Eulália Bassedas Ballús, Teresa Huguet
Se plantea la necesidad de conceptualizar el llamado Trastorno Mental Grave en la infancia y adolescencia, e identificar especialmente las características que debe tener el entorno escolar para conseguir una inclusión de los alumnos con esta discapacitat. Se hace especial hincapié en las diferencias de los contextos educativos en las tres etapas de nuestro sistema educativo, pero también se identifican aquellos aspectos fundamentales de la intervención educativa que facilita la inclusión. Finalmente, se hace referencia a las tareas que corresponden a los profesionales psicopedagogos que, trabajando en la escuela, no tienen relación directa en el día a día con estos alumnos.
Es planteja la necessitat de conceptualitzar l'anomenat Trastorn Mental Greu en la infància i adolescència, i identificar especialment les característiques que ha de tenir l'entorn escolar per aconseguir una inclusió dels alumnes amb aquesta discapacitat. Es fa especial èmfasi en les diferències dels contextos educatius en les tres etapes del nostre sistema educatiu, però també s'identifiquen aquells aspectes fonamentals de la intervenció educativa que facilita la inclusió. Finalment, es fa referència a les tasques que corresponen als professionals psicopedagogs que, treballant a l'escola, no tenen relació directa en el dia a dia amb aquests alumnes.
We talk about children with severe learning and communication difficulties, many of them with autistic disorders. We look around the differencies between infant, primary and secondary schools in including the children with this kind of handicap. We also point on the principal strategies and responses that can give teachers to the special educational needs that have these students. Finally, we talk about the role of educaional psychologist as a school adviser for special needs.