Francesc Xavier Medina Luque, Ricardo Sánchez Martín
En este artículo se lleva a cabo una aproximación evaluativa y crítica sobre el desarrollo de la antropología del deporte en España dibujando, al mismo tiempo, el potencial científi co de esta disciplina académica en vías de consolidación. Así, en primer lugar, se repasa someramente la evolución de la antropología del deporte a nivel internacional para señalar las infl uencias más destacadas en España. En segundo lugar, se observa la producción de estudios antropológicos sobre el deporte en España, destacando la transición que va de una etnografía del juego y del deporte descriptiva, casi folklórica, de los primeros estudios, a una antropología sociocultural del deporte, más teórica y con mayor voluntad comprensiva, de la última etapa. Por último, se señala su grado de institucionalización académica actual y se perfi la su orientación futura.
En aquest article es porta a terme una aproximació avaluativa i crítica sobre el desenvolupament de l’antropologia de l’esport a Espanya dibuixant, al mateix temps, el potencial científic d’aquesta disciplina acadèmica en vies de consolidació. Així, en primer lloc, es repassa succintament l’evolució de l’antropologia de l’esport a nivell internacional per assenyalar les influències més destacades a Espanya. En segon lloc, s’observa la producció d’estudis antropològics sobre l’esport a Espanya, destacant la transició que va d’una etnografia del joc i de l’esport descriptiva, gairebé folklòrica, dels primers estudis, a una antropologia sociocultural de l’esport, més teòrica i amb major voluntat comprensiva, de l’última etapa. Finalment, s’assenyala el seu grau d’institucionalització acadèmica actual i es perfi la la seva orientació futura.tigació desplegades per aquest grup de recerca, en concret aquella que fa referència a “Cultura, esport i patrimoni”.
Dans cet article on a fait une approche évaluative et critique sur le développement de l’anthropologie du sport en l’Espagne, en dessinant, à la fois, le potentiel scientifi que de cette discipline académique en voie de consolidation. Ainsi, premièrement, on révise consciencieusement l’évolution de l’anthropologie du sport à niveau international pour signaler les infl uences les plus distinguées en Espagne. En deuxième lieu, on a observé la production d’études anthropologiques sur sport en Espagne, en mettant en évidence la transition qui va d’une ethnographie du jeu et du sport descriptive, presque folklorique, des premières études à une anthropologie socioculturelle du sport, plus théorique et avec plus de volonté compréhensive, de la dernière étape. Finalement, on signale son degré d’institutionnalisation académique actuelle et on profi le son orientation future.
In this article, there is an assessment and critical approach to the development of sports anthropology in Spain, as well as a representation of the scientifi c potential of this academic discipline, under consolidation. Thus, fi rstly, there is a general review of the evolution of sports anthropology at an international level to point out the most outstanding infl uences in Spain. Secondly, the production of anthropological studies on sport in Spain is described, focusing on the transition from the descriptive, almost folk, ethnography of play and sport in the fi rst studies, to a social and cultural, more theoretical, anthropology of sport, with a greater comprehensive aim, in the last stage. Finally, the degree of current academic institutionalization is explained, and future prospects are outlined.