Alba García, Andrea Luis, Roberto García Sánchez, Victoria Soler Anaya, Adelia de Miguel Negredo
El presente estudio perseguía esclarecer las relaciones entre la vulnerabilidad a padecer un trastorno de la conducta alimentaria (anorexia y bulimia nerviosa) con los factores de personalidad (trastorno narcisista, trastorno límite de la personalidad y perfeccionismo) e IMC. Para ello se estudió a 210 estudiantes universitarios (82,3% mujeres) que cumplimentaron los cuestionarios MPS (perfeccionismo), SCID-II (trastornos de la personalidad) y EDI-2 (TCA). Se encontraron diferencias intersexo para la vulnerabilidad a padecer TCA, siendo las mujeres más propensas a ello. Los hallazgos resaltan que ningún factor es un predictor único. Sin embargo, el conjunto de las variables resultó ser de interés, explicando cada una un porcentaje de la varianza del cuestionario EDI-2, el cual mide TCA. Se propone estudiar la relación de estas variables con otras sociodemográficas (factor socioeconómico y status social), así como la percepción del cuerpo, las limitaciones del IMC y las diferencias entre las ramas de estudio.
The present study aimed to clarify the relationships between vulnerability to eating disorders (anorexia and bulimia nervosa) and personality factors (narcissistic disorder, borderline personality disorder, perfectionism) and BMI.
For this purpose, 210 university students (82.3% female) who completed the MPS (perfectionism), SCID-II (personality disorders) and EDI-2 (ED) questionnaires were studied. Intersex differences were found for vulnerability to ED, with females being more prone to ED. The findings highlight that no single factor is a unique predictor for ED vulnerability. However, the set of variables mentioned above proved to be of interest, as each of them explained a percentage of the variance of the EDI-2 questionnaire, which measures ED. It is proposed for future research to study the relationship of the variables mentioned above with other socio-demographic variables (socio-economic factor and social status), as well as the relationship of self-perception, BMI limitations and the differences between the study branches.