El presente artículo recoge mi experiencia profesional como logopeda y psicoterapeuta psicoanalítica en el tratamiento con pacientes que sufren un trastorno de la fluidez verbal o tartamudez. Expongo mi mirada psicoanalítica y relacional en el tratamiento logopédico a fin de mostrar la importancia de atender la demanda de la familia para mejorar la fluidez de la expresión verbal pero complementada y enriquecida con una comprensión de su trasfondo personal y emocional.
El present article recull la meva experiència professional com a logopeda i psicoterapeuta psicoanalítica en el tractament de pacients amb trastorns de la fluïdesa verbal o quequesa. Exposo la meva mirada psicoanalítica i relacional en el treball logopèdic per mostrar la importància d’atendre la demanda de la família de millora de la fluïdesa de l’expressió verbal, però complementada i enriquida amb la comprensió del seu rerefons personal i emocional.
This article summarizes my professional experience as a speech therapist and psychoanalytic psychotherapist in the treatment of patients with verbal fluency disorders or stuttering. I present my psychoanalytic and relational perspective on speech therapy work to show the importance of meeting the family’s demand for improved fluency of verbal expression, but this demand being complemented and enriched with an understanding of the family’s personal and emotional background.