Lilia Arranz Lara
El objetivo de este texto es el de explorar, desde un punto de vista psicoanalítico, la relación con la maternidad que tuvo la escritora Sylvia Plath. Proponemos que la relación primera que mantuvo Plath con su madre fue ambivalente, predominantemente hostil, teorizada por Freud como relación preedípica con la madre. Esta ambivalencia marcó la relación con su esposo y con la maternidad. Estos antecedentes, junto a la bipolaridad que padeció y la caída de sus ideales narcisistas, contribuyeron de manera importante en su decisión de quitarse la vida a los treinta y un años. La mirada psicoanalítica desde uno de los principales aspectos de su vida como es la maternidad, es un encuentro importante con su subjetividad desde su propia obra.
L’objectiu d’aquest text és el d’explorar, des d’un punt de vista psicoanalític, la relació amb la maternitat que va tenir l’escriptora Sylvia Plath. Proposem que la relació primera que va mantenir Plath amb la seva mare va ser ambivalent, predominantment hostil, teoritzada per Freud com a relació preedípica amb la mare. Aquesta ambivalència va marcar la relació amb el seu espòs i amb la maternitat. Aquests antecedents, juntament amb la bipolaritat que va patir i la caiguda dels seus ideals narcisistes, van contribuir de manera important en la seva decisió de treure’s la vida als trenta-un anys. La mirada psicoanalítica des d’un dels principals aspectes de la seva vida com és la maternitat, és una trobada important amb la seva subjectivitat des de la seva pròpia obra.
The aim of this text is to explore Sylvia Plath’s relationship with motherhood from a psychoanalytic perspective. We propose that Plath’s initial relationship with her mother was ambivalent and predominantly hostile, theorized by Freud as a pre-oedipal mother-relationship, which impacted her relationship with her husband and her motherhood. These antecedents, along with her bipolar disorder and the fall of her narcissistic ideals, significantly contributed to her decision to take her life at the age of thirty-one. The psychoanalytic examination of one of the main aspects of her life, motherhood, provides an important insight into her subjectivity through her own work.